תאונת דרכים אופניים חשמליים וקורקינט
האם אופניים חשמליים וקורקינט חשמלי הינם כלי רכב מנועיים המזכים בפיצוי עקב תאונת דרכים?
האופניים החשמליים הפכו להיות לכלי רכב בלתי נפרד בחיינו, בייחוד אצל אלו המתגוררים בעיר, כאשר אלו עוזרים להימלט מהפקקים, מהצורך בחיפוש אחר מקומות חנייה ומעלויות דלק גבוהות. כך גם הקורקינט פופולרי מאד, בעיקר בקרב הילדים ובני הנוער, כאשר אלו מגיעים בעזרתו למקומות במהירות, להבדיל מהליכה ברגל או מטרטור בתחבורה ציבורית.
הבעיה המרכזית של אופניים חשמליים וקורקינט, היא כי הרוכב עליהם אינו נדרש להוציא רישיון נהיגה ובנוסף אינו מחויב בביטוח חובה, ולכן שניהם נחשבים ככלי רכב לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים (להלן: "חוק הפלת"ד"), אשר מגדיר תאונת דרכים כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".
להלן דוגמאות: הדוגמא הראשונה נוגעת לאופניים חשמליים, כאשר התובע שעבד כשליח בחנות אופניים, נפגע בעת שרכב על אופניים חשמליים במסגרת עבודתו והתנגד במכונית המבוטחת, וכך נגרמו לו פגיעות קשות ברגל שמאל. בית המשפט התבקש להכריע אם אופניים חשמליים מוגדרים כרכב מנועי לפי חוק הפלת"ד, בכדי לדעת על מי מוטל לפצות את התובע בגין נזקיו. בית- המשפט השלום קבע בפסיקה תקדימית כי "אופניים חשמליים אינם רכב מנועי…. המשמעות של סיווג אופניים חשמליים כרכב מנועי כהגדרתו בחוק הפלת"ד תכביד על הציבור הכבדת יתר שאינה רצויה מבחינה משפטית… ותביא נזק מצרפי מבחינת זיהום האוויר ועומסי התנועה לכלל הציבור".
דוגמא נוספת הנוגעת לקורקינט חשמלי, כאשר התובע רכב על הכביש נגד כיוון התנועה יחד עם חבר על קורקינט ממונע, כשלפתע פגעה בשניים מכונית אשר הגיעה ממול. כתוצאה מכך התובע נפגע פגיעת ראש קשה ואף איבד את הכרתו למספר ימים. תביעתו של התובע הגיעה עד לבית המשפט העליון, אשר קבע כי קורקינט מכני אינו נכנס למסגרת הגדרת "רכב מנועי". עם זאת, בית המשפט קבע כי "העדר רישיון נהיגה וביטוח לצורך שימוש בו, אינם פוגמים בזכותו של הנפגע לפיצוי מנהג הרכב הפוגע".
אם כן, נשאלת השאלה, מה קורה במקרה של תאונה?
התשובה תלויה בגורמים המעורבים בתאונה. במקרה של תאונה בין רוכב אופניים חשמליים/קורקינט חשמלי ובין רכב, יהיה מדובר בתאונת דרכים, מאשר והרכב חוסה תחת חוק הפלת"ד. רוכב האופניים/קורקינט ייחשב כהולך רגל ויוכל לתבוע את הביטוח החובה של הרכב. חשוב לציין כי בהתאם לחוק הפלת"ד, אין נפקות לשאלה מי אשם בתאונה, כאשר כל ניתן לתבוע את ביטוח החובה בגין נזקי הגוף שנגרמו לנפגע בקרות התאונה. הרוכב יוכל לקבל פיצוי בגין כאב וסבל, אובדן ימי עבודה, הוצאות, נכות קבועה ואף נזקים עתידיים.
להבדיל מהנכתב לעיל, במקרה של תאונה בין הולך רגל ורוכב אופניים חשמליים/קורקינט חשמלי, יהיה מדובר על תביעה אישית לפי פקודת הנזיקין כנגד האשם לתאונה. היינו, במידה והרוכב התרשל בנהיגתו ופגע תוך כדי כך בהולך רגל, הולך הרגל יוכל לתבוע את רוכב האופניים ולהפך. יש לציין כי לעתים הנזקים עשויים להיות קשים, כאשר לצד הנתבע לא בהכרח יהיה כיס עמוק לשלם את הנזק שגרם. במקרה כזה רצוי לרכוש פוליסה ייעודית, אשר כוללת פיצוי במקרה של תאונה וגם לנזקיו של הרוכב, לרבות נזקי צד ג'.
חשוב להדגיש כי עשויות להתרחש אף תאונות עצמיות, ולכן כאמור, במידה ולרוכב תהיה פוליסה של תאונות אישיות יוכל לתבוע הרוכב את הפוליסה. בנוסף, במידה ומדובר בתאונת בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, תהא לרוכב עילת תביעה כנגד ביטוח לאומי בגין תאונת עבודה. זאת ועוד, במידה
והתאונה תתרחש כתוצאה מרשלנות של האחר, יוכל רוכב האופניים לתבוע את הגורם הרשלן. לדוגמא: במידה ורוכב הקורקינט החשמלי ירכב כאשר לפתע ייפול לתוך בור וכתוצאה מכך ייפצע, אזי יהיה מקום לבחון את התרשלותה של העירייה.
משרדנו עוסק בייצוג נפגעי תאונות דרכים מתחילת דרכו, כאשר במהלך השנים נתקלנו כמעט בכל תרחיש אפשרי, דבר המעיד על ניסיוננו הרב והעשיר בכל הנוגע לניהול תיקים כגון אלו.
לתיאום פגישה במשרדנו התקשרו 03-6124355